Palmolie is een belangrijke bron van vetten in onze voeding. De plantaardige olie zit verwerkt in margarines, ijs, soepen, chocolade en koekjes. Maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen. In ruim 60% van alle samengestelde producten die je in de supermarkt kunt vinden, zit palmolie. Toch gaan bij veel mensen alle alarmbellen af als ze het woord ‘palmolie’ horen. Wat is het eigenlijk en waarom is het schadelijk? Ik zocht het uit voor Voor de Wereld van Morgen.
Wat is palmolie?
Palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de palmvrucht. De vrucht is oranjerood, vaak met een bijna zwarte bovenkant en een gele onderkant. De vruchten groeien aan de oliepalm en zitten met honderden tot duizenden bij elkaar in een dichte tros van 25 kilo. Van het zaad wordt palmpitolie gemaakt. De oliepalm gaat lang mee: zo’n 25 tot 30 jaar. Vanaf het derde jaar groeien de eerste vruchten aan de palm. Het hele jaar door produceert de palm nieuwe vruchten.
Waarom is palmolie omstreden en wat zijn de alternatieven? Lees verder bij Voor de Wereld van Morgen.