De taak van zeep is simpel: het maakt schoon. Maar als het aan Robert-Willem Dol en Noor Buur ligt, kan zeep veel meer teweeg brengen. Met SOOP willen zij een belangrijk verhaal vertellen over circulaire economie en circulair ondernemen. Voor Voor de Wereld van Morgen sprak ik met Robert-Willem over de missie van SOOP.
Van huis uit is Robert-Willem econoom en ontwerper. Als ondernemer wil hij zich richten op de verandering van het economisch systeem zoals we die nu kennen. Robert-Willem: “Alles moet nieuw zijn. De stroom aan nieuwe producten gaat maar door, terwijl meer dan de helft ervan voortijdig wordt afgedankt.” Volgens Robert-Willem moeten we gezamenlijk een transitie maken naar een circulaire economie. “Nu richt het systeem zich puur op verhogen van onze eigen welvaart en dat gaat ten koste van de natuur. Natuur en economie zijn als het ware ontkoppeld geraakt. Een circulaire economie is in mijn ogen een gezond systeem dat zichzelf in stand kan houden en positief verbonden is met natuur en samenleving.”
250 miljoen kilo sinaasappelschillen
SOOP vertelt het verhaal van de (hopelijk naderende) circulaire economie. De zepen van SOOP worden gemaakt met organische reststromen, zoals koffiedik en sinaasappelschillen. “Jaarlijks creëren we in Nederland met z’n allen een berg van 250 miljoen kilo aan sinaasappelschillen.” Door zeep te verkopen dat gemaakt is met deze reststromen, laat Robert-Willem mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met circulaire economie.